alkalische hydrolyse


alkalische hydrolyse 1.0

(chemie en mineralogie)

splitsing van chemische verbindingen onder invloed van de moleculen van een basisch mengsel, doorgaans kaliumhydroxide en water, waardoor een vast lichaam tot ontbinding overgaat
De term wordt meestal gebruikt in de context van lijkbezorging, en dus in zijn specifieke subbetekenis 'lijkoplossing in water en kaliumhydroxide'.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Alkalische hydrolyse…

is hydrolyse; is een chemische reactie; is een proces

      Algemene voorbeelden


      De olie zou hier gevormd kunnen zijn door een - secundaire - chemische reactie, alkalische hydrolyse.

      NRC Handelsblad,

      Alkalische hydrolyse van vetten noemen we 'verzepen'.

      https://josvandenbroek.tumblr.com/post/11692359475/lijkkist-wordt-zeepkist,

      alkalische hydrolyse 1.1

      (cultuur en samenleving)

      milieuvriendelijke vorm van lijkbezorging waarbij een lichaam wordt opgelost in een mengsel van water en kaliumhydroxide; biocrematie; watercrematie

      Betekenisbetrekking


      specialisering
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Alkalische hydrolyse…

      is lijkbezorging

          Algemene voorbeelden


          Op dit moment kent Nederland vier vormen van lijkbezorging: begraven, cremeren, het zeemansgraf en het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Alkalische hydrolyse, ook wel bekend als resomeren, wordt straks als nieuwe vorm toegevoegd. Bij deze techniek lost het lichaam van een overledene op in een verwarmde vloeistof waaraan kaliumhydroxide is toegevoegd.

          https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/11/17/alkalische-hydrolyse-nieuwe-vorm-van-lijkbezorging,

          Alkalische hydrolyse (nog een nieuwe term) of resomatie is niet iets wat ik per se wil meemaken; toch zeker niet bewust. Het komt erop neer dat je jezelf eens milieuvriendelijk laat ontbinden. Synoniem: biocrematie. De Vlaamse uitvaartsector wil de bestaande crematoria 'uitdoven' (let op de woordkeuze) en volledig overstappen op resomeren.

          De Standaard,

          Aquameren wordt ook wel resomeren of watercremeren genoemd en is scheikundig bekend als alkalische hydrolyse. Het lichaam wordt opgelost in een loogbad van 95% water en 5% kaliumhydroxide, dit is een base (tegenhanger van zuur) met een hoge pH-waarde.

          https://bijafscheid.nl/verdiepen/wat-is-aquamatie/,

          Resomeren of 'alkalische hydrolyse' kan onder meer in een twintigtal Amerikaanse staten en in delen van Canada en Australië. Uitvaartonderneming Yarden, recent overgenomen door DELA, ijverde voor de introductie in Nederland. De Gezondheidsraad noemt de techniek "in beginsel" duurzamer dan begraven en cremeren, TNO vindt resomeren veilig.

          NRC Handelsblad,